Glad sommar!

Glad sommar!

Sommaren är på ingång men det betyder inte att studentradion tystnar. Tvärtom så är sommarmånaderna en utmärkt tid att samla material, fundera på nya programkoncept och planera inför höstterminen.

Festivaler och event: Från Lollapalooza på Gärdet till en liten indiefestival i ett hörn av stadsparken – sommaren är fylld av musikfestivaler. Så ansök om presspass, packa inspelningsutrustningen och ge dig ut på jakt efter radiomaterial att fylla höstens sändningar med. Intervjua morgondagens popstjärnor, prata med besökare och skildra stämningen på plats – att vara festivalreporter är en perfekt blandning av nytta och nöje! Och glöm inte bort allt annat som händer under sommaren: torgmarknader, uteloppisar, kulturfestivaler, sportevent – det finns människor att prata med överallt.

Nya programidéer: I början av höstterminen är det ofta mycket som händer på en gång och ibland går mycket på rutin. Använd sommarmånaderna till att fundera på vilken sorts studentradio du (eller ni som station) vill sända till hösten. Ska du fortsätta med samma programkoncept som på våren? Behöver din radiostation ett morgonprogram, nyhetssändningar eller kanske en quizshow? Är det här terminen som radioteater blir riktigt hett i studentradiosverige igen?

Förbered inför hösten: Sitter du i styrelsen för din studentradioförening eller har du en annan ansvarsroll på stationen? Börja redan nu planera inför de första veckorna på hösten. Bestäm om ni vill sända radio från olika insparksaktiviteter och ta reda på vem ni behöver ta kontakt med för att det ska kunna bli av, fundera på möjliga samarbeten med studentkåren eller andra studentföreningar och se över era medlemsrekryteringsstrategier. På sommaren finns det ofta lite extra tid att till exempel börja skissa på nya affischer eller ny merch.

På Studentradion i Sverige förbereder vi oss också för en liten sommarpaus, men först ska de sista lösa trådarna från vårterminen knytas samman och den nya styrelsen som valdes in under årsmötet i Stockholm få sin överlämning. Men redan nu vill vi på kansliet och i SRS styrelse säga tack för ett fantastiskt radioår! Hoppas att ni allihopa får en härlig sommar med vila, omväxling och äventyr! Visst ses vi till hösten igen?

Årsmötet 2023

Årsmötet 2023

Vilket årsmöte det blev! Och vilken 30-årsfest! Den 21-23 april var det dags för SRS stormöte i Stockholm och dessutom passade vi på att inleda vårt 30-årsfirande! Den här gången samarbetade vi med Närradions Riksorganisation så vi var ett extrastort gäng som spenderade dagarna tre med att vrida och vända på radions dåtid, nutid och framtid.
Helgen var fylld med intressanta panelsamtal, givande gruppdiskussioner och till och med ett första smakprov på den dokumentär om SRS som har producerats under våren (snart dyker den upp i en poddtjänst nära dig). Kunskap, åsikter och fest i en härlig blandning – precis som ett stormöte ska vara!
På söndagen hölls SRS årsmöte och mötets deltagare valde en ny styrelsehalva (SRS har ett uppdelat styrelseval) som tillträder den 1 juli i år. Bland de valda personerna finns både bekanta och nya namn:

Johanna Lindblom (RadioLUR) valdes om som vice ordförande
Bartosz Brzuchalski (Stockholm College Radio) valdes om som ledamot med ansvar för sociala medier
Elin Bolander (Radio Shore) valdes till ledamot med ansvar för kontakt med SRS lokalföreningar
Wilma Johansson (DUR) valdes till ledamot med (än så länge) odefinierat ansvarsområde
Fatima Ammalou (K103) valdes in i valberedningen

Ett stort och varmt välkommen till vår styrelse! 

Nu rullar vårt jubileumsår vidare och vem vet, kanske väntar det fler festligheter runt nästa hörn!

Nya poddar från Nordljud

Nya poddar från Nordljud

Här på Studentradion i Sverige är vi stolta att välkomna våren med två helt nya poddar från Nordljud. Nordljuds nyhetskurs pågick under februari och nu har det blivit dags för nyhetsredaktionens podd Nordljud News att ha premiär. Podden ger dig studentnyheter från Nordens alla hörn i ett kompakt femminuters-format. I en intervju med studenttidningen Spionen pratar projektledaren Alex Maxia om tanken med podden samt nyhetsprojektets framtidsplaner.

Nordljud News publiceras på tisdagar klockan 11:00 på alla större poddplattformar. Du kan redan nu lyssna på första avsnittet som handlar om Chat GPT, cyberattacker och återförenade rockband.

Dessutom gör Nordljuds podcast Keep Kalmar comeback men med nytt namn: Lost in the North! Första avsnittet kan du lyssna på här:

Årsmöte och 30-årsfest!

Årsmöte och 30-årsfest!

Med nyår i backspegeln kan det vara trevligt att ha nya festligheter att se fram mot. Så bra då att vi på Studentradion i Sverige tänkte slå på stort och fira vårt 30-årsjubileum i år! Det blir festligheter i Stockholm den 21-23 april och dessutom passar vi på att hålla vårt årsmöte samtidigt! Planeringen inför helgen är redan i full gång och vi kan utlova såväl fest som intressanta paneler, möjligheter att mingla med andra studentradiointresserade och till och med en överraskning eller två.

Putsa dansskorna och steama galastassen för det är bara några månader kvar!

Mer info om anmälan dyker upp snart.

Nordljud Talks: Hilde Sandvik

Nordljud Talks: Hilde Sandvik

Nordljud are proud to host a talk with experienced journalist and Scandinavianist Hilde Sandvik!

Hilde Sandvik is the founder and Norwegian radio host of the collaborative radio show “Norsken, svensken og dansken” which broadcasts on NRK, Sveriges Radio and Danmarks Radio. Apart from having 3 radio hosts from 3 different countries – Norway, Sweden and Denmark – the main challenge of the show is that each host speaks in their native language.

How and why did she come up with this idea? Does she adapt her way of speaking to make it more understandable for your co-hosts and listeners? What are the cultural challenges of cross border radio shows? And how do you overcome them? Can we say that the radio show is “in Scandinavian”? Find out the answers to those questions, but also more about Hilde’s background and daily work in this upcoming ‘Nordljud Talks’ event!

  • WHEN: 06/02/2023 – 18:00 CET
  • WHERE: Zoom (link via email the day before the event)
  • FORMAT: The talk will last around 90 minutes and will be held digitally.
  • PARTICIPANTS: Event is open for all Studentradio broadcasters in the Nordic countries and to all students, staff and alumni of JMG (Gotenburg University’s Journalism school).

>>> To attend the event, please sign up to this form: https://forms.gle/odoSsgEAc6TmFTk58 <<<

** Last day to sign up: 03/02/2023 **

Do you have any questions? Get in touch!

This event is proudly supported by Nordic Culture Point.

en_GB