#2 Februari 2014

Nyhetsbrevet skickas till dig som stationschef/ordförande. Sprid gärna informationen vidare genom att sätta upp ett exemplar på din anslagstavla, vidarebefordra mailet till aktiva medlemmar eller ta upp det på nästa medlemsmöte.

Innehåll

1. Styrelsen informerar
- Första styrelseträffen 2014
- Datum för årsmötet i Göteborg spikat

2. Kansliet informerar
- Deadlines och utbetalning av föreningsbidraget
- Skicka in uppdaterade kontaktuppgifter
- SRS Fonder - pengar till utbildning och reportage

3. Nytt från SRS medlemsstationer
- 30 års jubileum för Uppsala Studentradio
- Missa inte Studentradiolistan
- Radio Campus firar internationella radiodagen

4. Utanför SRS
- Ung Radio bjuder in till "Lyssna!" på Kulturhuset i Stockholm
- Metodo: Åk på utbildning med LSU
- Engagemang i sociala medier

5. Tips – Inför era årsmöten
- Så blir ni bidragsgrundande
- Använd medlemsmallen som medlemsregister

1. Styrelsen informerar

Den 7-9 feb träffades SRS styrelse i Göteborg. Vi arbetade med visionen, stadgarna och framtida strategi för statsbidraget. Vi har tagit beslut om vad ett grundläggande medlemskap är och utsett en eventkoordinator till årsmötet i 11-13 april i Göteborg. Arbetet med förslag på fördelningsnyckel till lokalbidraget kom långt men blev inte helt färdigt. Det kommer diskuteras vidare på nästa styrelsemöte. 

Datum för årsmötet i Göteborg spikat

Nu är det spikat! SRS årsmöte går av stapeln den 11-13 april i Göteborg. Så boka in datumet redan nu och peppa inför en grym helg med SRS.

Under årets möte kommer många stora punkter att diskuteras, bland dem SRS vision och strategi, SRS nya stadgar och en kommunikationsstrategi för SRS att diskuteras och presenteras. Årsmötet kommer också att välja ett nytt presidium för 2014.  Missa inte den roligaste och viktigaste mötet under året!

Hälsningar från Valberedningen

Som sagt ska bland annat ett nytt presidium väljas på årsmötet i april. Mer information om posterna och vad de innebär kommer inom kort. Har du frågor är det bara att kontakta valberedningen enligt nedan. Nedan kommer en hälsning från valberedningens Johan Wallhammar.

Är du intresserad av att kandidera eller känner du någon som skulle passa som följande poster?

- Ordförande
- Vice Ordförande
- Kassör
- Valberedning
- Revisor

Kontakta gärna Johan Wallhammar eller Emilia Håkansson i valberedningen om du är intresserad!
Det går också bra att mejla: valberedning@studentradion.se 

2. Kansliet informerar

Deadlines och utbetalning av föreningsbidraget

Ni har väl inte missat de deadlines som ligger för att lämna in medlemsregister, ansökan och övriga dokument till SRS för att få föreningsbidraget tilldelat. Nytt för i år att din station får en bonus i tilldelningen för att lämna in allt i tid - så missa inte detta!

För medlemsregistret gäller den 28 februari 2014 via detta formulär.

För övriga handlingar och ansökan gäller den 31 mars 2014 via detta formulär

Det är viktigt att ni lämnar in allt i tid för att kunna få er utbetalning av föreningsbidrag, dels för att vi på SRS ska kunna ansöka om statsbidraget men också för att tilldelningen i år baseras på de medlemsuppgifter och handlingar ni lämnar in nu.

Skicka in uppdaterade kontaktuppgifter

Vissa av er har redan haft ert årsmöte, andras årsmöten närmar sig under våren. Det är viktigt att ni skickar in nya kontaktuppgifter för styrelse och ansvarsområden till Kansliet. Informationen skickas till Karin på karin.nordh@studentradion.se, har du några frågor är det bara att ringa på 0703419387.

SRS fonder

Ni har väl inte glömt att SRS har öronmärkt pengar till varje medlemsstation för att ni ska kunna utvecklas i er studentradioverksamhet. Kompetensutveckling är en viktig del i detta och därför har varje station fått 5 800 kr som ni kan använda till olika typer av utbildningar. Kanske vill ni åka på någon utbildning som anordnas av kommunen, LSU eller studieförbundet. Eller så vill ni ta in en föreläsare för att vidareutveckla medlemmarna inom ett vist område - det är upp till er! Fyll i denna blankett och skicka in till Kansliet så ersätter SRS era kostnader för utbildningen. 

SRS har också öronmärkt 6 500 kr till varje medlemsstation för att möjliggöra reportageresor under året. Fyll i denna blankett och skicka in till Kansliet så ersätter SRS era kostnader för reportageresor.

3. Nytt från SRS medlemsstationer

30 års jubileum för Uppsala Studentradio

Uppsala studentradio eller Studentradion 98,9 som de heter firar den 5 maj sitt 30 års jubileum. Det kommer att göras med pompa och ståt och vi SRS håller dig uppdaterad på festligheterna. I samband med 30 år jubileet ger de även ut en bok om radions historia. Såhär skriver Almunföreningen på sin hemsida där du även kan förbeställa ett exemplar av boken:

"Inför Studentradion 98,9:s stundande 30-årsjubileum jobbar USAF tillsammans med Studentradion 98,9 med att skriva en bok om föreningens historia. Det är en berättelse som börjar med en handfull studenter i en liten källarstudio och landar i dagens verksamhet, med hundratal entusiastiska sändare i topprustade studios. Tack vare ideellt engagemang och hängivna medlemmar har föreningen tagit sig genom kriser och utmaningar, och tillsammans utformat den fantastiska och kreativa mötesplatsen som Studentradion 98,9 är idag. Det är en inspirerande historia som fler borde få ta del av!"

Missa inte Studentradiolistan

Ni har väl inte missat att varje vecka sänder flera av studentradiostationerna studentradiolistan. Den sammanställs på PiteFM och innehåller de mest spelade låtarna från Sveriges studentradiostationer.

Studentradiolistan hittar du här och den uppdateras varje söndag, den finns även på Spotify. 

Radio Campus firar Internationella radiodagen

Den 13 februari är Internationella radiodagen! Detta firar radio Campus med att delta på Vårmässan på Örebro Universitet. På mässan peppar de studentradio genom tävlingar, fina priser och livesändningar i studion. 

4. Utanför SRS

UngRadio bjuder in till "Lyssna!" på Kulturhuset i Stockholm

Ungradio är en av Ung Media Sveriges medlemsföreningar som samlar unga radiointresserade i hela Sverige. Den 22-23 mars 2014 anordnar de en radiohelg om att höras. Såhär skriver de om eventet:

"För dig som är ung och engagerad i att skapa ideell radio, via webbradio, poddradio och närradio runt om i landet. Under en direktsänd gala med prisutdelningar vill vi lyfta fram goda exempel och genom föreläsningar vill vi inspirera dig till att göra ännu bättre radio som ännu fler vill lyssna på. Vi vill uppmärksamma, prisa och sprida radio som produceras av unga."

Du kan följa arbetet inför Lyssna! genom att kolla in Lyssnapodden här!

Är du intresserad av att vara med, gå på galan eller kanske tävla? Hör av dig till SRS ordförande Niclas Persson på ordforande@studentradion.se så kanske vi kan hitta något samarbete med ungradio eller anmäl dig på deras hemsida; ungradio.se

Metodo - Åk på utbildning med LSU

Studentradion i Sverige är medlemmar i LSU - Sveriges ungdomsorganisationer. LSU håller varje år utbildningar av intresse för sina medlemsorganisationer till ett rabatterat pris.

Nu slår portarna upp för anmälan till Metodo i Stockholm den 4-6 april. Utbildningarna behandlar områden som IT i ideell sektor, budget, hållbar ledarskap, föreningsjuridik och kommunikation. Här hittar du hela utbudet av utbildningar samt närmare beskrivningar av dem. Dessa utbildningar är ett bra exempel på hur ni kan använda SRS fonden för utbildningar.

4. Tips - Inför era årsmöten

Så blir ni bidragsgrundande

Att vara en bidragsgrundande medlemsförening betyder att man uppfyller Ungdomsstyrelsens krav på att vara en medlemsförening. Det handlar dels om att vara en ungdomsföreningar med minst 60 % av medlemmarna i åldern 6-25 år. Det handlar också om att vara en demokratisk förening och att följa sina egna stadgar. Se förordningen för mer info. För SRS betyder fler bidragsgrundande föreningar större utdelning av statsbidrag men framför allt också en säkrare framtida ansökan som kan garantera fortsatt bidrag till SRS och därmed er stationer.

Nu när årsmötena börjar närma sig för de flesta vill vi tipsa om några saker att tänka på. En del av medlemsstationerna fick under sommaren kommentarer på stadgar eller möten i samband med ansökan om föreningsbidraget, nu kan ni korrigera detta inför årets ansökan.

Årsmötena är det tillfälle där ni som föreningar kan ändra på till exempel felaktiga stadgar. Kolla därför igenom era kommentarer från förra året och ändra sådant som kanske inte var helt rätt. Det är också viktigt att ni följer era stadgar när ni håller era årsmöten. Har ni funderingar eller frågor kring detta är det bara att höra av sig till Karin, kontaktuppgifter finner ni nedan. 

Använd medlemsmallen som medlemsregister

Vi vill också tipsa er om att redan nu använda den medlemsmall som skickades ut inför ansökan om föreningsbidraget som medlemsregister. Skriver ni in nya medlemmar med alla uppgifter i mallen från början blir det enklare att rapportera vid nästa årsskifte.

Vi rekommenderar också att ni har någon form av bevis på medlemskap om ni inte har någon medlemsavgift så att ni lätt kan se när en person blivit medlem. Det kan till exempel vara ett kontrakt eller ett formulär som nya och gamla medlemmar fyller i. Tänk på att varje medlem måste förnya sitt medlemskap varje år genom en så kallat aktiv handling som ska kunna styrkas. 

Nästa brev

Nästa  nyhetsbrev kommer i mitten av mars 2014. Vill du ha med en nyhet, information eller söker du något bland de andra stationerna? Skicka in en text till kansliet så kommer det med i nästa nyhetsbrev.

Studentradion i Sverige
c/o Studentradion 98,9
Box 513
751 20 Uppsala

www.studentradion.se

Föreningsadministratör Karin Nordh
karin.nordh@studentradion.se
0703-419387