#3, 2015

Nyhetsbrevet skickas till  stationschefer och ordförande samt till SRS-ansvarige på stationerna. Sprid gärna informationen vidare genom att sätta upp ett exemplar på er anslagstavla, vidarebefordra mejlet till aktiva medlemmar och ta upp nyhetsbrevet som en punkt under nästa medlemsmöte. Det är bra och viktigt att sprida aktuell information om SRS till så många som möjligt i organisationen för att synliggöra vad som händer nationellt och lokalt i SRS.

Kansliet och SRS styrelse tar gärna emot synpunkter på hur nyhetsbrevet och kommunikation från och inom SRS kan utvecklas. 

---

Innehåll

1. Styrelsen informerar

- Hälsning koordinatorn för Stormötet i Piteå.

- Hälsning från SRS ordförande.

 

2. Kansliet informerar

- Hälsning från föreningsadministratören.

- Viktig information om Föreningsbidragsansökan 2015.

- Utbildningsfonden.

 

3. SRS medlemstationer

- Pite FM börjar sända nyheter varje heltimme.

- Tipsa gärna.

 

4. Tips till stationerna

- LSU:s metodo kurser.

Volontärbyrån Uppsala håller utbildning om att leda frivilliga. 

Centrum För Ideellt Arbete bjuder in till föreningsfrukost. 

---

1. Styrelsen informerar

Sedan föra nyhetsbrevet har styrelsen arbetat på, haft styrelsemöte per telefon och fattat beslut om fördelningsmodellen. Mer om det finns att läsa under ordförandepunkten här nedan. 

Styrelsen ser mycket fram emot april och Stormötet i Piteå, och hoppas att ni är lika peppade. 

Vi hörs och ses framöver.

 

/Styrelsen för SRS

---

Hälsning från Koordinatorn för Stormötet.

Hej.

Jag som är koordinator för vårens Stormöte i Piteå heter Lotta Möller och här kommer en rapport om läget inför Stormötet just nu. 


Som ni ser står jag här och vinkar i vinterlandet där snön ännu ligger kvar på taken. I skrivande stund vräker ett nytt lass över Piteås studentområde. I vinter har vi snuddat vid -30°c medan vi nu ligger vid nollans brännpunkt. Vi har en årlig vadslagning om när snön försvinner och tidigaste gissningen ligger vid 29 april så det återstår att se om ni får uppleva det norrländska klimatet i sitt vackra essä. 


Vi i Pite FM är jätteglada att få upp Er till Norrbotten för årets Stormöte. Om ni har några funderingar så är ni alltid välkomna att höra av er. Annars hoppas jag att få se så många som möjligt i Piteå 24-26 april.

Om du ska med till Stormötet och inte är anmäld är det hög tid att anmäla dig nu, sista dag för detta är 20 mars. här: https://docs.google.com/a/studentradion.se/forms/d/11WvaGAikYGywYVE4PE8FlfljVAhBAViQXFR9fdgyHEQ/viewform?c=0&w=1


Hjärtligt välkomna!

Med vänliga hälsningar

Lotta Möller - Koordinator av Stormötet i Piteå

---

Hälsning från SRS ordförande.  

Hörni!

Våren är här, är det inte fantastiskt? (nu hoppas jag att våren spridit sig till er i norr också). Vad gör vi under tiden solen jobbar på växternas klorofyllnad?
Jo, vi har tagit ett beslut om fördelningsmodellen, den lyckliga vinnaren heter förslag 3. Vi börjar också få bra koll på vad som kommer hända i Piteå, där vi har sista anmälningsdatumet 20 mars (har ni anmält er?).

I Piteå kommer vi fokusera mycket på att prata med varandra, ha diskussioner tillsammans om SRS. Men före vi kan göra det har vi några formella punkter att ta tag i. Vi söker lite folk, såsom:

Galavanter, alltså de som kommer projektleda SRS radiogala 2016. Arbetet börjar reda nu med att ta reda på allt smått och gott som kan tänka behövas till en stor, spektakulär gala. Sök! Maila julia.lindstrom@studentradion.se vid intresse.

ValberedningI höst ska hela styrelsen väljas om. Till det behöver vi en grupp skarpa SRS-hjärnor som kan bereda kandidater för styrelsen. Maila ordforande@studentradion.se  vid intresse.

Nätverksträffar ska vi ha under året. Jag skickade ut för ett tag sedan en fråga till er om vad ni önskar som träff. Behöver få in fler svar på det. I år kommer även en hemsida tas fram så håll utkik för när vi ber om era åsikter (för vi kommer göra det).


Puss, Kraft och Kärlek!
Er alldeles förträffligt ödmjuke och vårvarma ordförande Michaela

---
---

2. Kansliet informerar

Hälsning från föreningsadministratören.

Våren är här... Ja eller i alla fall i stora delar av landet, och vår huvudstad uppmätte rekordtemperaturer för en mars månad. Både skönt och kanske lite oroväckande/tankeväckande... 

Hur som helst så arbetar jag på och det finns alltid saker att ta tag i, vilket är kul. Sedan sist har det varit mycket fokus på medlemsregister, fördjupad granskning till MUCF och statsbidragsansökan. 

Som jag berättade om i föra nyhetsbrevet så är jag uttagen till LSU:s ledarskapsprogram Ung Med Makt. Jag har haft en första träff med min mentor, Inger Rosell. Torsdag till fredag i denna veckan åker jag på internat med de andra adepterna i årets upplaga av Ung Med Makt. 

Som ni vet är 31 mars sista dag att skicka in föreningsbidragsansökan, mer om detta finner ni här nedan. Hör gärna av er om ni undrar något kring detta, så reder vi ut eventuella frågetecken. 

Om det är något annat ni har frågor om eller synpunkter på får ni gärna kontakta mig direkt eller SRS styrelse. Jag är mån om att lyssna in och göra de förändringar som är nödvändiga i mina arbetsrutiner, så bara hör av er om ni har tankar på hur något kanske kan utvecklas eller förändras. 

 

/Johan Radix, Föreningsadministratör - SRS 

---

Viktig information om Föreningsbidragsansökan 2015.

Nu är det hög tid att skicka in din stations föreningsbidragsansökan. All information du behöver finns här och om det är något som är oklart så hör av dig direkt till föreningsadministratören. Om du inte får tag på Johan går det fint att kontakta SRS styrelse som kan skicka vidare din fråga till föreningsadministratören. Alla dokument som ni ska rapportera in ska in genom att laddas upp i ett formulär via SRS hemsida. Johans kontaktuppgifter finns i slutet av nyhetsbrevet och på hemsidan. 

Senaste dagen att rapportera in underlagen: 31 mars 2015!

Dokument och mallar som ska lämnas in till SRS senast 31/3:
- Aktuella stadgar med datum på när de senast justerades.
- Senast antagna verksamhetsberättelse.
- Justerat och underskrivet protokoll från årsmöte/medlemsmöte som behandlar verksamheten 2014.
- Ansökningsblankett inkl. verksamhetsredovisning för 2014 (blankett hittar du här).
- Utvärdering av föregående års föreningsbidrag (blankett hittar du  här).

Hur gör vi?
Du kan lätt lämna in din stations uppgifter och ansöka om föreningsbidraget genom att fylla i detta formulär.  2015 års inloggningsuppgifter ska ni ha tillgång till. Om något är oklart kring detta går det bra att kolla av med föreningsadministratören. 

Föreningsbidraget är det bidrag som medlemsföreningarna får från SRS varje år. För att bidraget ska kunna delas ut behöver vi ha in en ansökan från varje medlemsstation. Denna ansökan ligger till grund för SRS ansökan om statsbidrag hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Vill du veta mer om statsbidragsansökan kan du kolla in denna prezi-presentation. Eller kontakta föreningsadministratören. 

---

Utbildningsfonden 

Studentradion i Sverige har en utbildningsfond som alla tolv medlemsstationer har tillgång till. I fonden finns en summa som är delad på tolv, varje station har en pott på 5.800 kronor att använda från fonden. Dessa pengar är tänkta att gå till utbildningar stationens aktiva vill gå, samt eventuella resor till utbildningar. Detta är tänkt att vara ett sätt för stationerna att kunskapsmässigt utvecklas. Bland annat finns många bra utbildningar via LSU som enkelt går att anmäla sig till. Mer om LSU:s aktuella utbildningar finns längre ner i nyhetsbrevet. 

Om ni har hittat intressanta utbildningar som ni har tagit del av får ni gärna tipsa SRS om dessa utbildningarna, så sprider vi dem till alla stationerna. Eller om det är något annat kring utbildningar eller utbildningsfonden så får ni gärna prata med föreningsadministratören om det.

---

3. Nytt från SRS medlemsstationer

PiteFM börjar sända nyheter varje heltimme.

SRS nordligaste station börjar inom kort att sända nyheter varje vardag. Mellan 08.00 och 21.00 kommer nyhetssändningar att ske varje heltimme

Simon Brandén som är projektledare för nyhetssändningarna säger att det känns oerhört bra att få denna mängdträning, speciellt för de som läser vid radioutbildningen på Luleå Tekniska Universitet. 

Arbetet med nyhetssändningarna är uppdelat mellan studenterna på radioutbildningens tre årskurser. Premiären av nyhetssändningarna skedde måndagen den 9 mars och mer om PiteFM:s satsning finner du här: http://pitefm.se/2015/03/pite-fm-levererar-nyheter/

 

Tipsa gärna. 

Till nyhetsbrev #3 kom det inte in så mycket från stationerna. Givetvis händer det mycket hos er och kansliet har inte koll på allt. För att underlätta att sådant som ni vill sprida i nyhetsbrevet kommer med är det jättebra om ni tänker på att tipsa föreningsadministratören om nya uppslag på nyheter till kommande nyhetsbrev. Senast två dagar innan nyhetsbrevet publiceras behöver ni ha skickat in era eventuella tips. Mer information längst ner i nyhetsbrevet om närmaste datum för detta. 

---
---

4. Tips till stationerna

 

LSU:s metodokurser 

SRS är medlem i paraplyorganisationen LSU - Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer. LSU bedriver massor av bra och intressant verksamhet riktad till ungdomsorganisationer i Sverige. Bland annat erbjuder de många bra utbildningar, som deras utbildningsserie Metodo. Senast den 16 mars kan du anmäla dig till kommande utbildningar som hålls 10 - 12 april i Stockholm. Läs mer och anmäl dig vid intresse här: http://lsu.se/metodo2015/

LSU gör även massor av annat bra och viktigt för sina medlemsorganisationer. Allt som är aktuellt inom LSU finns att läsa varje vecka i LSU:s nyhetsbrev som utkommer varje torsdag. Mer om nyhetsbrevet och hur du får det hittar du här: http://lsu.se/nyhetsbrev/

 

Volontärbyrån Uppsala håller utbildning om att leda frivilliga.  

Volontärbyrån hjälper föreningar att utvecklas och att hitta engagerade personer till ideella uppdrag. Volontärbyrån arrangerar olika utbildningar som bland annat riktar sig till volontärsamordnare, men dessa utbildningar kan även vara av intresse för ledare och aktiva ute på SRS stationer.  

Denna utbildningen ger dig verktyg och mallar som underlättar i ditt uppdrag att planera, leda, rekrytera, motivera och administrera den verksamhet som rör de frivilliga i föreningslivet. Anmäl dig till två olika tillfällen på:


utbildning den 14 marsAtt leda frivilliga i föreningslivet - Steg 1 - Inkludera frivilliga


och utbildning den 9 majAtt leda frivilliga i föreningslivet - Steg 2 - Rätt person på rätt plats 

Mer om Volontärbyrån och deras utbildningar finner du här: http://www.volontarbyran.org/utbildning/

 

Centrum För Ideellt Arbete bjuder in till föreningsfrukost.

Centrum För Ideellt Arbete är en av organisationerna som SRS delar kanslilokaler med i Uppsala. Under våren har den fyra föreningsfrukostar, där de bjuder in engagerade personer att nätverka över en god frukost. Februaris träff var en stor succé och nu är det snart dags för frukost nummer två. Den 19 mars klockan 08.00 är du välkommen på föreningsfrukosten på Kungsängsgatan 74 i Uppsala. Mer information och anmälan hittar du här: http://simplesignup.se/private_event/56859/8950c8d38c

 


/SRS

 

 

Nästa nyhetsbrev

Detta var årets tredje nyhetsbrev. Tips på eventuellt material till fjärde nyhetsbrevet vill föreningsadministratören ha in senast 13 april. Nästa nyhetsbrev kommer den 15 april. Om det är fler på din station som vill få nyhetsbrevet går detta bra att anmäla till info@studentradion.se eller direkt till johan.radix@studentradion.se 

---

Studentradion i Sverige
Kungsängsgatan 74
753 18 Uppsala

www.studentradion.se
info@studentradion.se

Föreningsadministratör Johan Radix
johan.radix@studentradion.se 

0703-419387

---