#2, 2015

Nyhetsbrevet skickas till  stationschefer och ordförande samt till SRS-ansvarige på stationerna. Sprid gärna informationen vidare genom att sätta upp ett exemplar på er anslagstavla, vidarebefordra mejlet till aktiva medlemmar och ta upp nyhetsbrevet som en punkt under nästa medlemsmöte. Det är bra och viktigt att sprida aktuell information om SRS till så många som möjligt i organisationen för att synliggöra vad som händer nationellt och lokalt i SRS.

Kansliet och SRS styrelse tar gärna emot synpunkter på hur nyhetsbrevet och kommunikation från och inom SRS kan utvecklas. 

---

Innehåll

1. Styrelsen informerar

- Hälsning från SRS ordförande 
- Save the date: Stormötet 24-26 april 2015

2. Kansliet informerar

- Hälsning från föreningsadministratören 
- Föreningsbidragsansökan 2015 - detta ska rapporteras in
- Utbildningsfonden

3. SRS medlemstationer

- RadioLUR välkomnade nya studenter
- Studentradion 98,9 i Uppsala informerar om radiokurs

4. Tips till stationerna

- Kurser & studieresor med LSU

 

---

1. Styrelsen informerar

I helgen som gick (7-8/2 i Uppsala) hade SRS styrelse sitt andra styrelsemöte för 2015. De flesta av styrelsens möten är per telefon, två gånger per termin ses styrelsen för styrelsehelg.

Under helgen i Uppsala fanns punkter om stormötet i Piteå, uppdaterad budget 2015, statsbidraget, marknadsföring och mycket annat spännande på dagordningen. Protokoll finns inom snarast att läsa. 

24-26 april hoppas styrelsen på att få träffa många av er i Piteå då vårens stormöte äger rum. Se mer information om stormötet längre ner.

Inom den närmaste tiden kommer uppdaterade bilder på styrelsen och föreningsadministratören att finnas på SRS hemsida under kontaktfliken. Om ni har några frågor till styrelsen går det bra att höra av sig direkt till styrelsen eller till föreningsadministratören. 

Vi hörs framöver.

/Styrelsen för SRS

---

Save the dateStormötet 24-26 april 2015

April kanske känns långt borta, men vips är det stormöte i Piteå och därför är hög tid att boka upp helgen 24-26 april om ni inte redan gjort det. Det är även viktigt att ni utser er stations representanter. Varje station har ett bestämt antal ombud som ni får skicka, om något är oklart kring går det bra att kontakta föreningsadministratören eller ordförande för SRS. Det är även jättebra om att så snart som möjligt boka era resor till Piteå. För de som ska flyga är det smidigast att flyga till Luleå som har närmaste flygplatsen. 

Mer information om stormötet kommer i kallelsen som SRS ordförande skickar ut. 

---

Hälsning från SRS ordförande. 

Hej ni inspirerande varelser.

Igår var det rekordvärme i Göteborg, vi härnere i södraste delarna kunde inte heller klaga. Vinterjackan fick stanna hemma till förmån för skinnjacka. Underbart. SMHI pratar vår, men kan man lita på dem?:)

I helgen hade vi i styrelsen det betydligt kallare. Några fantastiska vinterdagar i Uppsala stod på tapeten med styrelsemöte. Vi diskuterade hur vi ville gå vidare i det arbetet som påbörjades förra året med att bygga upp en stark grund. Vi har kommit till det stadiet där vi behöver er hjälp. Därför kommer fokus under stormötet i Piteå (24-26 april) att ligga på diskussioner och workshops där vi alla får slå våra kloka huvud ihop. En liten påminnelse om att tiden går fort kan nog vara på sin plats. Börja kolla runt nu vilka som ska med upp till Piteå och kolla även runt på resvägarna. 

De arbetsområdena som är upprättade av styrelsen i år och som ni jättegärna får vara med och arbeta med är:

• Hållbarhetsstrategi

• Utveckling av SRS hemsida

• Galavanterna

• Visions strategi

Hojta till om något av detta låter intressant. Tänk också på att vi har ett telefonmöte den 19 februari 17.30 där en representant från varje station ska medverka för att diskutera fördelningsförslagen. Jag vill gärna veta vem från varje station som ska vara med så att en närvarolista kan vara upprättad i förväg. Mejla mig er stations representant på ordforande@studentradion.se eller ring mig på 0708-613971

Slutligen hoppas jag att ni har det helt underbart oavsett var i landet ni befinner er.


Puss, Kraft och Kärlek
Er evigt ödmjuka ordförande Michaela

---
---

2. Kansliet informerar

Hälsning från föreningsadministratören.

Att tiden går fort är det nog många som känner igen sig i, jag försöker att stanna upp i vardagen och tänka efter vad jag lägger all tid på. Efter fem veckor som föreningsadministratör för SRS kan jag enkelt konstatera att jag har lärt mig mycket och att det är himla kul att lära känna en ny organisation. Framöver är det en hel del som händer. Arbete med statsbidragsansökan, ekonomikurs, utbidningar jag ska ta del av, arbete med styrelsen, administrativa rutiner, stormöte i Piteå (Glöm inte att boka in detta). Ja detta och mycket annat. 

En kul grej är att jag i dagarna fick veta att jag är en av LSU:s adepter till ledarskapsprogrammet Ung Med Makt under 2015. Det innebär att jag kommer att få en mentor som jag kontinuerligt kommer träffa under 2015, dessutom kommer alla adepterna att ses fyra gånger under 2015 för internatträffar. Mer om Ung Med Makt hittar ni här http://lsu.se/ung-med-makt 

Som jag tidigare har informerat om kommer Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) att begära in underlag för en så kallad fördjupad granskning av delar av SRS tidigare statsbidragsansökan. Nu har de informerat mig om fem stationer de vill ha in underlag om och det är sådant som ni redan har skickat in, så ni behöver inte göra något. Det är material för 2013 som MUCF ska titta närmare på. En fördjupad granskning är något de kontinuerligt för med alla organisationer som får statsbidrag, var tredje år behöver SRS göra detta. 23 februari är deadline för mig att skicka in underlagen till MUCF.

Jag försöker att kontinuerligt se hur mina arbetsuppgifter och rutiner kan utvecklas på ett bra sätt. Om ni har tankar kring hur föreningsadministratören bör utveckla något i sitt arbete eller kommunikation. Tveka inte att delge de tankarna till mig. Eller till någon i SRS styrelse så de kan förmedla det vidare till mig. Jag gillar konstruktiv kritik och input på hur jag kan utvecklas både personligt och i min yrkesroll. 

Under februari kommer samtliga stationer att få en faktura på medlemsavgiften för 2015. Den ligger på 1000 kronor som tidigare. 

/Johan Radix, Föreningsadministratör - SRS 

 

---

Föreningsbidragsansökan 2015 - detta ska rapporteras in

Nu är det dags att sammanställa allt inför er föreningsbidragsansökan. Här hittar du all information du behöver.

Som ni förhoppningsvis känner till vid det här laget så ska samtliga medlemsstationer rapportera in underlag till föreningsbidragsansökan. All information som ni behöver har ni tidigare fått i mail, nyhetsbrev och av föreningsadministratören. För att göra det så enkelt som möjligt för er så kommer här informationen igen om det ni ska skicka in och lite kort om vad föreningsbidragsansökan är för något. 

Föreningsbidraget är det bidrag som medlemsföreningar får från SRS varje år. För att bidraget ska kunna delas ut behöver vi ha in en ansökan från varje medlemsstation. Denna ansökan ligger till grund för SRS ansökan om statsbidrag hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Vill du veta mer om statsbidragsansökan kan du kolla in denna prezi-presentation. Eller kontakta föreningsadministratören. 

Alla dokument som ni ska rapportera in ska in genom att ladda upp i ett formulär via SRS hemsida. Har ni frågor kring detta kontakta föreningsadministratören på mail eller telefon 0703 41 93 87.

Viktig Deadline
31 mars 2015- Deadline för att skicka underlagen till föreningsbidragsansökan.

Dokument och mallar som ska lämnas in till SRS senast 31/3:
- Aktuella stadgar med datum på när de senast justerades.
- Senast antagna verksamhetsberättelse.
- Justerat och underskrivet protokoll från årsmöte/medlemsmöte som behandlar verksamheten 2014.
- Ansökningsblankett inkl. verksamhetsredovisning för 2014 (blankett hittar du här).
- Utvärdering av föregående års föreningsbidrag (blankett hittar du  här).

Hur gör vi?
Du kan lätt lämna in din stations uppgifter och ansöka om föreningsbidraget genom att fylla i detta formulär.  2015 års inloggningsuppgifter ska ni ha tillgång till. Om något är oklart kring detta går det bra att kolla av med föreningsadministratören. 

---

Utbildningsfonden 

Studentradion i Sverige har en utbildningsfond som alla tolv medlemsstationer har tillgång till. I fonden finns en summa som är delad på tolv, varje station har en pott på 5.800 kronor att använda från fonden. Dessa pengar är tänkta att gå till utbildningar stationens aktiva vill gå, samt eventuella resor till utbildningar. Detta är tänkt att vara ett sätt för stationerna att kunskapsmässigt utvecklas. Bland annat finns många bra utbildningar via LSU som enkelt går att anmäla sig till. Mer om LSU:s aktuella utbildningar finns längre ner i nyhetsbrevet. 

Om ni har hittat intressanta utbildningar som ni har tagit del av får ni gärna tipsa SRS om dessa utbildningarna, så sprider vi dem till alla stationerna. Eller om det är något annat kring utbildningar eller utbildningsfonden så får ni gärna prata med föreningsadministratören om det.

---

3. Nytt från SRS medlemsstationer

RadioLUR välkomnade nya studenter

Under kårens välkomstdag för nya studenter i Växjö fanns RadioLUR på plats för att informera om stationen. Det var flera som var intresserade av RadioLUR och flera nya stödmedlemmar blev det. Samt även några nya engagerade till radioverksamheten. 

Ett sätt som RadioLUR arbetar på för att engagera nya sändare är att i rätt andra klä ut sig till sina radioprofilsfavoriter. Kan ni på bilden här gissa vem de försöker föreställa?

Studentradion 98,9 i Uppsala informerar om radiokurs

Sänt Var Det Här!

Den första grundkursen i radio för vårterminen hos Studentradion 98,9 kommer gå av stapeln måndag den 23/2. Totalt rör det sig om fyra tillfällen: 23/2, 24/2, en av dagarna helgen 28/2 - 1/3, samt en av dagarna helgen 7/3 - 8/3.

Vardagstillfällena består i mer teoretiska inslag, medan helgtillfällena är inriktade på praktiska moment. 

Som alltid sker Sänt Var Det Här i samarbete med Folkuniversitetet. Mer information hittar du >>>här<<<

Frågor om utbildningen riktas till vår utbildningsansvarige Ellen Axenborg på utbildningsansvarig@studentradion.com

 

---
---

4. Tips till stationerna

 

Kurser & studieresor med LSU

SRS är medlem i paraplyorganisationen LSU - Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer. LSU bedriver massor av bra och intressant verksamhet riktad till ungdomsorganisationer i Sverige. Bland annat erbjuder de många bra utbildningar, bland annat inom deras utbildningsprogram Metodo.

Närmast i tiden finns utbildningar i mitten av april. Då ges utbildningar i ekonomi, inkluderingsarbete, med mera. Detta är bra tillfällen att fylla på sin kunskap om olika föreningsfrågor som är bra att ha koll på. Kolla in utbildningarna här och anmäl er om intresse finns:  http://lsu.se/metodo2015/

Anmälningsavgift och eventuella resor för utbildningar är något ni får ta från den summa varje medlemsstation har från SRS utbildningsfond, läs mer om utbildningsfonden under föreningsadministratörens tips längre upp i nyhetsbrevet. 

LSU gör även massor av annat i utbildningssyfte, genom LSU finns det möjlighet till en rad spännande studieresor. En av dem är till Bryssel i maj, där deltagarna får lära sig mer om hur EU fungerar, träffa svenska EU-parlamentariker, knyta värdefulla kontakter och mycket mer. Låter det intressant? Kolla in här och anmäl dig så snart som möjligt i så fall. http://lsu.se/eu-utbildning/ Påverkansarbete är alltid bra att lära sig mer om hur det kan fungera på olika nivåer. 


/SRS

Nästa nyhetsbrev

Detta var årets andra nyhetsbrev. Tips på eventuellt material till tredje nyhetsbrevet vill föreningsadministratören ha in senast 9 mars. Nästa nyhetsbrev kommer den 11 mars. Om det är fler på din station som vill få nyhetsbrevet går detta bra att anmäla till info@studentradion.se 

---

Studentradion i Sverige
Kungsängsgatan 74
753 18 Uppsala

www.studentradion.se
info@studentradion.se

Föreningsadministratör Johan Radix
johan.radix@studentradion.se 

0703-419387

---