#9, November

Nyhetsbrevet skickas till dig som stationschef/ordförande eller SRS-ansvarig. Sprid gärna informationen vidare genom att sätta upp ett exemplar på din anslagstavla, vidarebefordra mailet till aktiva medlemmar eller ta upp det på nästa medlemsmöte.

---

Innehåll

1. Styrelsen informerar
- Hälsningar från SRS ordförande
- Nya styrelseledamöter

2. Kansliet informerar
SRS söker ny föreningsadministratör
- Inför föreningsbidragsansökan 2015
- Kom ihåg att rekrytera medlemmar i höst

3. SRS medlemstationer
- "Den gröna lampan" en podd av Radio Shore
- Uppsala studentradio lanserar egen app!
- Radio AF i samarbete med Studentafton
- Umeå är utsett till månadens förening!

4. Tips - från mediemänniskan: Nick Näslund

---

1. Styrelsen informerar

Här hittar ni det senaste protokollet från styrelsens möte den XX 2014.

Tack för ett underbart årsmöte i Kalmar! Under mötet beslutades att nästa Stormöte kommer att hållas hos PiteFM i Piteå. 

Årsmötesprotokoll och handlingarna från Kalmar-mötet hittar ni på studentradion.se

---

Hälsningar från SRS ordförande

Hej Kära och Glada!

För ungefär en månad sedan träffades vi i Kalmar för vårt Höstmöte. Ett snabbt och effektivt möte ägde rum där stora punkter röstades igenom. Vi i styrelsen känner att effektiviteten på mötet är ett tecken på att remissförfarandet fungerar bra. Således fortsätter vi på samma spår, men efter er önskan med 1 månads svarstid.

Vi välkomnar och gratulerar även de nyvalda styrelseledamöterna Lisa Grettve (K103), Sangeeta Chauhan (DUR) och Julia Lindström (Shore) samt omvalda ledamöten Madeleine Ruuth (USR).Med stadgerevidering som röstades igenom under Höstmötet så kommer våra nya ledamöter gå in på sin mandatperiod 1 januari.

Det som händer hos oss i styrelsen just nu är arbetet med fördelningsmodellen. Våra förslag kommer komma ut till er snart.

Jag och Alexander är i full gång med vår turné M&AonTour hos alla er medlemsföreningar. Vi har precis gått ur en ledig helg, välbehövd med vila och kattmys för min del (Alexander har nog musikquizzat och ätit cornichoner).

Hittills har vi haft nöjet att besöka LUR i Växjö, Shore i Kalmar, Stampus FM i Helsingborg, Radio AF i Lund, USR i Umeå och PiteFM i Piteå.

Resterande turnéschema ser ut som följande
8-9 november Göteborg K103
14-16 november Uppsala Studentradion, Stockholm College Radio, SH Radio
22-23 november DUR i Falun och Radio Campus i Örebro.

Jag hoppas att ni har en underbar höst! Själv har jag ett stort träd precis utanför mitt fönster som just nu håller ett krampaktigt tag i sina sista höstgula löv. :)

Puss, Kraft och Kärlek
/Er Ordförande Michaela

---

Nya styrelseledamöter i SRS

Under årsmötet i Kalmar 11-12 oktober så valdes tre nya styrelseledamöter in i SRS styrelse. Här kommer en kort presentation av de nya ledamöterna och vad de vill göra i SRS.

Vill du kontakta styrelsen så nås de på srs@studentradion.se Nedan hittar du de nya ledamöternas egna mailadresser.

Sangeeta Chauhan

Jag heter Sangeeta Chauhan! Studerar ljud- och musikproduktion på högskolan dalarna i Falun. Är medlem i DUR studentradio.

Jag tycker om choklad.
Jag tror på UFOn.
Universum är spännande.
Är musiker i hjärta och själ.
Om jag inte längre kunde sjunga skulle livet vara……….eh…..
Är svag för språk, pluggat många, kan få.
Är manga-nörd dattebayo!
Älskar att skratta sådär så man får ont i magen.
Väljer komedi framför skräck 10 av 10 gånger.
Lakrits kan sluta existera i min mening.
Jag får ont i huvudet när det är fullmåne, jag inbillar mig det inte.
Vet inte om jag dansar bra men hör jag musik så börjar kroppen röra på sig.
Drömmer om att få resa och se världens alla hörn.

Vad vill jag i SRS?

Det jag älskar mest med projekt är att skapa någonting från ingenting. Att tillsammans med andra människor dra ut någonting från idévärlden och ge det substans. Jag anser att det allra bästa med SRS är oss medlemmar och stationer. Tänk vad vi skulle kunna hitta på tillsammans med vår kreativitet, drivkraft och ambitioner m.m. Det jag vill, det jag skulle vilja, är att se vad vi skulle kunna åstadkomma tillsammans och samtidigt verkligen få lära känna varandra, inte bara under SRS-mötena utan under hela året. 

Mig når ni på sangeeta.chauhan@studentradion.se

Lisa Grettve

Jag började sända radio i februari 2011 på studentradion i Göteborg, K103. Programmet Dront handlade om djur och kultur. Förutom att prata ovanligt mycket om jättefaunan i radio har jag också suttit i K103s styrelse, sänt program om böcker, varit på festivaler och varit djurexpert i en massa andra program.

För tillfället läser jag journalistik på JMG (för att på något sätt få praktisk användning för alla mina högskolepoäng i spretiga ämnen), dricker kaffe, läser böcker och planterar om växter. 
Jag tycker att det ska bli väldigt roligt att jobba i SRS styrelse och hoppas att vi kan göra SRS till en ännu bättre förening för våra medlemmar.

Mig når ni på lisa.grettve@studentradion.se

Julia Lindström

Jag heter Julia Lindström och är en av tre nya edamöter i nästa års styrelse för SRS. Jag är 20 år och läser programmet Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Jag tycker föreningsarbete är jätteroligt och har varit väldigt aktiv i Kalmars studentliv ända sedan jag flyttade ner till Kalmar i augusti förra året. Självklart är jag verksam på Radio shore, studentradion i Kalmar, med diverse program och projekt. Jag är till exempel projektledare för vår stora satsning Radio shore för Musikhjälpen, vilket är en stor utmaning men väldigt roligt.

Jag är även layoutansvarig för Kalmars studenttidning Linnew och jobbar ibland extra på kårkvällar och sittningar.

Jag tycker det ska bli jättespännande att sitta med i styrelen. Jag kommer ta med mig all tidigare föreningserfarenhet in i arbetet, allt för att SRS ska kunna bli så bra som det bara kan bli. 

Mig når du på julia.lindstrom@studentradion.se

Madeleine Ruuth

Jag är en 23-årig tant som (än så länge) bott hela sitt liv i övre Norrland och helst kallas för Ruuth med valfri ändelse. Just nu läser jag sista året på journalistprogrammet vid Umeå Universitet. På min station har jag precis bytt webbchefsposten mot att bli ledamot i styrelsen, och varannan vecka sänder jag programmet Hype! där vi tar upp sådant som rör olika fenomen och trender inom samtid och populärkultur.

Under året som har gått känner jag att jag fått en bättre bild av hur SRS fungerar, och till viss del vilka likheter och skillnader som finns hos våra respektive lokalföreningar, främst under processen för att ta fram de nya stadgarna. Under året som kommer hoppas jag att vi ska kunna fortsätta jobba i arbetsgrupper där styrelsen och medlemmarna tillsammans får bolla tankar och idéer, eftersom vi alla har olika visioner, behov och förutsättningar.
Något jag hoppas att vi ska bli lite extra bra på i år är att kommunicera ut vad SRS är och står för, samt att vi gör vårmötet i Piteå till något alldeles extra.

Mig når ni på madeleine.ruuth@studentradion.se

---

2. Kansliet informerar

SRS söker ny föreningsadministratör

SRS söker efter en ny föreningsadministratör till kansliet med start vid årsskiftet 2014/2015. I tjänsten ingår att stötta styrelsen samt ha det övergripande administrativa ansvaret för verksamheten. Du kommer jobba med medlemsadministration, mötesplanering, ekonomi, bidragsansökningar samt ansvara för hemsida och nyhetsbrev. Du har erfarenhet av ideella föreningar, gärna riksorganisationer. Dina kunskaper i ekonomihantering är goda. Erfarenhet av statsbidragsansökan till Mucf är meriterande.

SRS har kansli i Uppsala men för rätt person kan vi tänka oss att omlokalisera. Ansökan skickas till vice@studentradion.se senast 23 november. Intervjuer sker löpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.

För hela annonsen och information klicka här!

Sprid gärna annonsen i era kanaler så som nyhetsbrev, facebook, anslagstavlor eller varför inte i en radiosändning!?

---

Inför föreningsbidragsansökan 2015

Vintern är snart här och i början av 2015 ska er ansökan om föreningsbidrag lämnas in till SRS. Föreningsbidraget är det bidrag ni som medlemsföreningar får från SRS varje år. För att vi ska kunna dela ut det behöver vi ha in en ansökan. Er föreningsbidragsansökan ligger sedan till grund för SRS ansökan om statsbidrag hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Vill du veta mer om statsbidragsansökan kan du kolla in denna prezi-presentation.

För att göra ansökan så smidig som möjligt för er stationer kommer ni även 2015 att lämna in era blanketter genom att ladda upp alla dokument i ett formulär via SRS hemsida. Har ni frågor kring detta kontakta föreningsadministratören på mail eller telefon 0703 41 93 87.

Viktiga datum/Deadlines
31 januari 2015  - deadline att skicka in medlemsregister till SRS
31 mars 2015- deadline för att skicka in resterande handlingar

Dokument och mallar som ska lämnas in till SRS:
- Medlemsregister för 2014 (utdraget den 31 december) enligt  denna mall.
- Aktuella stadgar med datum på när de senast justerades.
- Senast antagna verksamhetsberättelse.
- Justerat och underskrivet protokoll från årsmöte/medlemsmöte som behandlar verksamheten 2014.
- Ansökningsblankett inkl. verksamhetsredovisning för 2014 (blankett hittar du här).
- Utvärdering av föregående års föreningsbidrag (blankett hittar du  här).

Hur gör man?
Du kan lätt lämna in din stations uppgifter och ansöka om föreningsbidraget genom att fylla i detta formulär.  Medlemsregister skickas separat via  detta formulär. 2015 års inloggningsuppgifter kommer skickas separat till din förenings ordförande, stationschef eller SRS-ansvarige. 

All information kommer även att finnas på studentradion.se!

---

Kom ihåg att rekrytera medlemmar i höst

Som medlem i en av SRS medlemsföreningar 2014 räknas personer som varit medlem den 31 december 2014. Det betyder att fram till årsskiftet kan ni som förening påverka antalet rapporterade medlemmar i er station för 2014. För att räknas som en bidragsgrundande förening för SRS behöver minst 60 % av medlemmarna vara under 26 år. Så kolla era medlemsregister och se till att bli så många ni kan!

Ett enkelt sätt att bli fler medlemmar är att rekrytera stödmedlemmar genom tävlingar eller events så som musikhjälpen. Du kan registrera stödmedlemskap i din förening genom SRS hemsida här.

---

3. SRS medlemstationer

"Den gröna lampan" en podd av Radio Shore

Efter årsmötet i Kalmar haffade Radio Shore Marika Renerfeldt från Sveriges Radio för ett samtal om när saker går fel, hur man avar ekot och hur man gör för att låta naturlig. Radio Shore kunde också ställe de frågor som inte hanns med under föreläsningen för SRS.

Lyssna in här, låt dig inspireras och dröm dig tillbaka till en härlig helg tillsammans med SRS!

---

Studentradion 98,9 lanserar egen app!

Att lyssna fritt är stort, att lyssna rätt är större. Nu lanserar Studentradion 98,9 i Uppsala en helt ny och alldeles egen app, för att du enkelt ska kunna lyssna på favoritprogram både live och i podform.

Appen Studentradion 98,9 finns i iTunes Store och Google Play.

Denna app är ett måste för alla studentradiovänner och lyssnare!

---

Radio AF i samarbete med Studentafton!

Studentafton är Skandinaviens äldsta och mest kända samtalsforum som varje år gästas av välkända politiker, författare, musiker och tänkare. I Studentaftonpodden får du två gånger per månad ta del av samtalen från Lund.

Studentafton startade 1905 och är ett oberoende forum för samtal och debatt. Under åren har gäster som Jimi Hendrix, Monica Zetterlund, Ingrid Betancourt samt alla statsministrar sedan Per-Albin Hansson gästat Lund och Studentafton.

Du hittar studentaftonpodden här!

---

Umeå är utsedd till månades förening!

 "– Inom radio får man chansen att göra sin röst hörd, prata med och möta människor. Det passar mig väldigt bra, säger studentradions Amanda Darehed om lockelsen till radiomediet." till tidningen Vertex som utsett föreningen till månades förening. Här kan ni läsa den första artikeln om USR som följts upp av ytterligare en artikel som publicerades den 4 november 2014 i papperstidningen.

Vi på SRS är stolta och önskar den nya styrelsen i Umeå Studentradio lycka till!

---

4. Tips - från Mediemänniskan: Nick Näslund

Mediemänniskan hade nöjet att hålla ett föredrag inför riksorganisationen Studentradion i Sveriges möte i Kalmar. Här är några av tipsen som han gav till oss studentradiostationer!

Nästa brev

Årets sista nyhetsbrev kommer i början av december! Är det fler på din station som vill ha nyhetsbrevet, anmäl det till karin.nordh@studentradion.se

---

Studentradion i Sverige
Kungsängsgatan 74
753 18 Uppsala

www.studentradion.se
info@studentradion.se

Föreningsadministratör Karin Nordh
karin.nordh@studentradion.se
0703-419387

---